J. Daul chce prešetriť voľbu generálneho prokurátora na Slovensku

19.06.2013 Celý región

Brusel 19. júna (TASR) - Voľba nového generálneho prokurátora na Slovensku vzbudila pozornosť a nevôľu najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente - Európskej ľudovej strany (EĽS). Jej predseda Joseph Daul v dnešnom stanovisku pre médiá vyjadril počudovanie nad touto udalosťou.

"Dozvedel som sa s veľkým údivom, že slovenskí socialistickí poslanci včera volili svojho vlastného kandidáta, bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica, na post generálneho prokurátora, aj napriek skutočnosti, že Slovensko už má oprávneného a legitímne zvoleného generálneho prokurátora," uviedol Daul vo svojom stanovisku.

Daul zdôraznil, že EP a najmä skupina EĽS ako jeho najvplyvnejšia politická sila bude brániť demokraciu a právny štát v každom členskom štáte. Skonštatoval, že výsledkom utorňajších volieb má Slovensko dvoch generálnych prokurátorov.

"Som znepokojený situáciou v systéme súdnictva. Mohlo by to mať negatívne dôsledky na fungovanie ústavy, uplatňovanie zásad právneho štátu a ďalšie smerovanie Slovenskej republiky," upozornil Daul.

Predseda najsilnejšej frakcie v EP vyzval prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby odložil schválenie voľby oboch zvolených kandidátov až do rozhodnutia Ústavného súdu v tejto otázke.

"Moja skupina bude žiadať Európsku komisiu, aby sa zaoberala touto záležitosťou v snahe zistiť, či boli správne aplikované princípy právneho štátu a európskeho ducha demokracie," upozornil Daul.

ÚV SR: Vyjadrenia J. Daula považujeme za vstupovanie do právomocí štátu
Bratislava 19. júna (TASR) - Vláda SR je zaskočená tým, ako si šéf európskych ľudovcov ľahkovážne osvojil rétoriku slovenskej opozície bez overenia faktov. Uviedol to riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš na margo vyjadrení predsedu Európskej ľudovej strany (EĽS) Josepha Daula.

"Považujeme to za nezodpovedné vstupovanie do suverénnych právomoci členského štátu. Zároveň za dôkaz, že opozícia je v rámci pomsty za prehraný politický súboj schopná aj očierniť vlastnú krajinu. Slovensko má len jedného kandidáta na GP, ktorý je legitímne zvolený a podporovaný prokurátorským stavom," uviedol v stanovisku Tomáš.
 

Vyberte región